Wie is Murat Pak? Alle informatie over NFT artiest Pak

Murat Pak, beter bekend als Pak, is een gevestigde digitale artiest of groep artiesten die volledig anoniem blijft en de voornaamwoorden zij/hen gebruikt. Het is nog altijd onduidelijk wie er achter Pak zit; dat wil zeggen dat het ook niet bekend is of het een groep of een persoon is.

Het grootste deel van het werk dat door Pak is gemaakt, is abstract, net zoals Pak’s sociale media-avatar van een cirkel. Pak’s pseudoniem is ‘The Nothing’ (het niets).

Pak maakte binnen de beeldende kunstwereld veel naam door een driedaagse veiling die werd georganiseerd door een van de meest prestigieuze veilinghuizen, Sotheby’s. De veiling bestond uit zowel eenmalige kunstwerken als ‘open editie’ kunst. Open editie kunst betekent dat iedereen een kans maakt om het kunstwerke te kopen.

Sotheby’s, opgericht in 1744 en met een vermogen van meer dan $2,8 miljard, besloot om met Pak in zee te gaan omdat de kunstenaar op dat moment voorop liep in de digitale kunst. Charles Stewart, de CEO van Sotheby’s verklaarde: “Dit is een kunstenaar die eigenlijk al tientallen jaren digitale kunst produceert, en we zijn zeer verheugd om hun werk op de markt te brengen…”

NFT-collectie van Pak. Bron: Niftygateway.com

Sotheby’s toetreding tot de NFT-markt is een groot bewijs van de doorbraak in de technologie die NFT’s of digitale kunst te bieden hebben. Het beroemde veilinghuis heeft talloze records op het gebied van verkochte items en het feit dat ze digitale kunstwerken van een anonieme kunstenaar verkochten, laat zien hoe de tijden veranderen. 

Wat is Pak’s vermogen?

Het is lastig om te beantwoorden wat Pak’s inkomen is, maar naar schattig heeft Pak al meer dan 20 miljoen Euro verdient met de verkoop van zijn digitale collecties (kunst en NFT). Pak wordt met de dag populair, zeker nadat Elon Musk op Twitter Pak had genoemd. De verwachting is dan ook dat Pak’s bekendheid en daarmee zijn vermogen zal blijven stijgen.

Het grootste deel van het geld kwam na de veiling bij Sotheby’s. De veiling van The Fungible Collection, zoals hij zijn NFT-collectie noemde, bracht 16.8 miljoen dollar op. De collectie bestond overigens uit tal van subcollecties, waaronder: Fungible OE, Complexity, The Cube, Equilibrium, The Builder, The Switch en The Pixel.

Een interessant aspect van de verkoop was de toevoeging van Open Editions, die bestonden uit vervangbare kubussen die verzamelaars konden kopen en waardoor verzamelaars verschillende sets NFT’s ontvingen op basis van het aantal kubussen dat ze hadden verzameld. Individuele NFT kubussen die verzamelaars konden kopen bestonden uit Een kubus, Vijf kubussen, Tien kubussen, Twintig kubussen, Vijftig kubussen, Honderd kubussen, Vijfhonderd kubussen, en Duizend kubussen. Als een verzamelaar bijvoorbeeld 26 kubussen kocht, zou hij 3 afzonderlijke NFT’s ontvangen. De eerste NFT is “Twintig Kubussen”, de tweede NFT is “Vijf Kubussen”, en de laatste NFT is “Een Kubus”; alles bij elkaar opgeteld 26 kubussen. De Open Editie was een succes en er werden 23.150 stuks van verkocht.

The Cube NFT

Een ander aspect van de verkoop omvatte een eenmalige NFT, bekend als The Cube. De NFT werd weggegeven aan de koper die aan het eind van de derde dag de meeste Open Edition kubussen had verzameld.

Pak was ook actief op NFT marktplaats SuperRare. Zo werd NFT met de naam ‘Legend’ verkocht voor 96.8 Ethereum; op dat moment had dat een waarde van 175.000 dollar. Het stuk werd gekocht door een NFT-verzamelaar die bekend staat als @seedphrase.

Waar komt Pak vandaan?

Pak’s locatie is tot heden onbekend. De naam Pak, dat in het Turks staat voor ‘schoon’ of ‘puur, suggereert dat Pak uit Turkije komt. Veel NFT fans hebben aangegeven dat Pak uit Istanbul zou komen, maar sommigen beweren dat zijn IP-adres is geregistreerd in Amsterdam.

Overigens heeft Pak er baat bij dat zijn identiteit verborgen is. Door alle speculatie maakt Pak gratis reclame, zeker ook omdat mensen op zoek gaan naar zijn identiteit.

Deel je liefde

Geef een reactie