Wat is NFT?
De afkorting NFT staat voor non-fungible token. Een NFT is een soort vertegenwoordiging van een uniek object welke digitaal wordt opgeslagen in de blockchain. Tegenwoordig wordt NFT vooral gekoppeld aan digitale kunst: wanneer iemand bijvoorbeeld een plaatje, video of bijvoorbeeld een MP3 bestand als NFT aanbiedt (mint), dan is hij/zij de eigenaar van een uniek stuk digitaal object. Dit wordt zoals aangegeven opgeslagen in de blockchain, een soort ‘decentrale database’ waar het een volledig uniek ID – identificatiecode – meekrijgt. De persoon die de NFT heeft gemint is de eigenaar, totdat de eigenaar besluit de non-fungible token te verkopen.

NFT is dus niets anders dan een digitaal object welke in de blockchain is opgeslagen. NFT vertegenwoordigd een uniek object in de vorm van een token. Beeple, zoals afgebeeld op het plaatje hierboven, heeft een NFT collage gemaakt waarin duizenden plaatjes als 1 NFT worden aangeboden. Het bracht de maker ruim 69 miljoen dollar op. Hieronder een paar gerelateerde definities om NFT’s beter te begrijpen.
Non-fungible
De betekenis van fungible is dat het het makkelijk vervangbaar is. Het is een Engels woord en heeft in principe niets met technologie te maken. Non-fungible, daarentegen, betekent dus dat het niet makkelijk te vervangen is. Iets dat non-fungible is, is uniek en daar is maar één van. Een voorbeeld is een vliegticket: natuurlijk zijn er meerdere vliegtickets, maar is er maar een dat op jouw naam staat met een unieke barcode. Dat is ook hoe je de NFT moet zien. Iedereen kan een NFT kopiëren, maar er is maar 1 origineel. Let op: een cryptomunt is in principe fungible. Dat wil zeggen: als jij een specifieke coin koopt en even later verkoopt, dan handel je altijd met dezelfde coin.
Blockchain
Blockchain en NFT gaan hand in hand, maar wat is blockchain nou eigenlijk? Als we het heel plat slaan, dan is blockchain te omschrijven als een techniek waarbij mensen de mogelijkheid krijgen om gegevens (bijvoorbeeld geld of persoonsinformatie) op te slaan op een gedecentraliseerde manier. Dit betekent dat er niet één database is om de gegevens op te slaan, maar meerdere en deze zijn te allen tijde toegankelijk voor de deelnemer of houder zodat jij beschikt over een exacte kopie van de gegevens. Dit noemen ze daarom ook wel decentralisatie. De informatie wordt opgeslagen in een ‘block’ en meerdere blocks vormen samen de blockchain. NFT’s worden in deze blockchain opgeslagen en dat is ook de reden waarom ze ‘non-fungible’ zijn.
Net begonnen met het leren over NFT’s?
Ethereum
Met name de Ethereum blockchain wordt tegenwoordig gebruikt om NFT’s te maken. Ethereum is een cryptomunt welke gekoppeld is aan een blockchain. Hiermee kun je zowel NFT’s kopen als verkopen. Ethereum is de meest populaire digitale geld voor het kopen van non-fungible tokens.

Minten
Minten is een woord dat is afgeleid van het Engelse ’to mint’. Minten heeft als betekenis: het creëren van een NFT en deze registreren op de blockchain. NFT artiesten (digitale kunstenaars) minten een NFT voordat ze deze verkopen op platforms zoals OpenSea of Rarible. Ook zijn er zogenaamde ‘generatieve NFT projecten’. Dit zijn projecten waar je een NFT koopt, waarna het minten automatisch gebeurd en voor jou gecreëerd wordt.
Gas fee
Gas fee is een ander woord voor een vergoeding voor de gaskosten. Gas fees of gaskosten zijn dus betalingen die door gebruikers worden gedaan om de energie (gas) te compenseren die nodig is om transacties op de Ethereum-blockchain te verwerken en te valideren. Gas fees verschillen per cryptomunt en per platform.
Bekijk ons NFT woordenboek voor nog meer uitleg
Bekijk ook
[blocksy_posts limit=”3″ has_pagination=”no”]