Wat is DeFi en wat is het verschil met CeFi?

Wat is DeFi? DeFi is een afkorting uit de FinTech wereld welke staat voor “Decentralized Finance”, oftewel Gedecentraliseerde Financiering. Onze definitie van DeFi is als volgt: DeFi is een verzamelnaam voor financiële producten en diensten die decentraal geregeld zijn en toegankelijk zijn voor iedereen die Ethereum kan gebruiken. Hierbij is het woord ‘decentraal’ van belang, want dat is waar het grootste verschil tussen DeFi en CeFi vandaan komt.

Waar je vroeger nog naar de beurs of bank moest om te investeren en dit vaak niet zonder tussenpersonen kon doen (denk aan financiele adviseurs), is dat met de huidige technologie geheel anders. Door toedoen van cryptocurrencies is het namelijk om financiering volledig decentraal te regelen. Dit kan door een decentraal systeem op te zetten en deze op te slaan in de code zodat het niet meer centraal geregeld hoeft te worden.

Blockchain

DeFi is onlosmakelijk verbonden met blockchain. Bij blockchain is het namelijk zo dat je transacties op kunt slaan in een ‘blok’. Deze blokken zijn aan elkaar geregen en vormen samen wat wij blockchain noemen. Het grootste verschil tussen CeFi en DeFi wordt dan ook gecreerd door blockchain. Met blockchain is het namelijk mogelijk om het grootboek digitaal en decentraal op te slaan, waardoor je niet meer afhankelijk bent van de bank en je de digitale waarde zelf bij kunt houden en controleren. Dit zorgt niet alleen voor gemak, maar ook transparantie en minder schakelen tussen personen of organisaties.

Maar hoe sla je het dan op in blockchain? Dit gaat via cryptocurrencies en tokens die door ontwikkelaars zijn ontwikkeld. Deze tokens zijn nodig om een smart contract (de zogenaamde “slimme contacten”) tot stand te kunnen brengen. Een smart contract is een digitaal contract waarbij de voorwaarden van de overeenkomst tussen koper en verkoper rechtstreeks (en geheel automatisch) in coderegels wordt geschreven zodra er een transactie heeft plaatsvonden met cryptocurrencies en tokens. De code en de daarin vervatte afspraken worden daarna gedistribueerd in het (gedecentraliseerd) blockchain-netwerk. De code regelt de uitvoering en transacties zijn traceerbaar en onomkeerbaar.

Blockchain technologie
Blockchain technologie: een netwerk van blokken waar informatie wordt opgeslagen en samen de blockchain vormen.

Dit zorgt ervoor dat je de mogelijkheid krijgt om definitieve afspraken te maken inzake transacties. 

Een ander verschil tussen CeFi en DeFi wordt hiermee ook blootgelegd, namelijk: het feit dat DeFi gebaseerd is op open-source technologie zodat iedereen ermee kan werken en kan bouwen op hetgeen dat al bestaat. Ideaal voor programmeurs en mensen die transparantie belangrijk vinden.

Betrouwbaarheid van DeFi

Het is belangrijk om aan te kaarten dat smart contracts (nog) niet waterdicht zijn. Misbruik komt nog steeds voor, zeker als het gaat om malafide bedrijven die uit zijn op het aftroggelen van geld. Ook komt het wel eens voor dat de voorwaarden van een of meerdere platforms / smart contracts worden aangepast, waardoor je je geld kwijt kunt raken. Daarom blijft het belangrijk om actief betrokken te blijven, zeker als het gaat om grote investereingen.

Na deze disclaimer is eveneens goed om de positieve kanten te belichten. Ondanks het feit dat het systeem nog niet 100% waterdicht is, heeft blockchain al grote stappen gemaakt om de veiligheid te waarborgen. Bij blockchain wordt dit gedaan door onder andere het P2P-netwerk. Het peer-to-peer netwerk zorgt ervoor dat alle leden een volledige kopie van de blockchain krijgen te zien, inclusief de hash per block. Elk block heeft namelijk een soort virtueel ‘vingerafdruk’ welke hash wordt genoemd. Met deze hash kun je direct identificeren dat een block, samen met alle inhoud per block, uniek is.

Een hash is een soort virtueel vingerafdruk ter verificatie van een block in de blockchain.

Een belangrijk aspect is dat elke block de hash van het vorige block in de chain heeft staan. Zo krijg je een ketting aan blokken die allemaal uniek zijn en ook nog eens aangeven dat de blocks in de chain betrouwbaar zijn. Dit proces heet block time (bloktijd). De bloktijd is de gemiddelde tijd die het netwerk nodig heeft om één extra blok in de blockchain te genereren. Sommige blockchains creëren wel elke vijf seconden een nieuw blok. Wanneer het aanmaken van een blok voltooid is, worden de gegevens verifieerbaar. In de handel met cryptomunten gaat dit heel snel, eigenlijk direct wanneer de transactie plaatsvindt. Dat betekent: hoe korter de bloktijd, hoe sneller de transactie. Ter voorbeeld: de bloktijd voor Ethereum ligt tussen de 14 en 15 seconden, terwijl dit voor Bitcoin gemiddeld 10 minuten is.

Het vertrouwen in blockchain komt dus door de transparantie die wordt gecreëerd door de technologie.

DeFi & NFT

Wanneer mensen aan NFT denken, dan wordt direct gedaan aan digitale kunstobjecten. Dit is niet altijd het geval. DeFi en NFT kunnen heel goed samenwerken. De DeFi-technologie, en dan met name de aanwezigheid van smart contract, zorgt er namelijk voor dat ook andere types NFT’s kunnen worden ingezet. Denk hierbij aan verzekeringspolissen, facturen of vertrouwelijke documenten; deze kunnen worden opgeslagen in de blockchain zodat het decentraal wordt bewaard zodra er geen mutatie meer hoeft plaats te vinden. Uiteraard zouden dan alleen bevoegden toegang krijgen via smart contracts. Hiermee hoeven bedrijven geen e-mails met bijlagen te versturen (alles kan immers worden opgeslagen in de blockchain) en krijg je een kortere doorlooptijd doordat je de contactmomenten tussen bedrijven en consumenten minimaliseert.

Alle verschillen op een rijtje

DeFiCeFi
Jij beheert je geld.Jouw geld wordt beheerd door anderen (banken).
Jij bepaalt waar je geld naartoe gaat en hoe het wordt uitgegeven.Je moet erop vertrouwen dat bedrijven jouw geld niet aan malafide bedrijven of kredietnemers lenen.
Overboekingen van geld gebeurt in luttele minuten of seconden.Betalingen kunnen soms dagen duren vanwege logge processen.
Transacties zijn gekoppeld aan je pseudoniem.Transacties zijn gekoppeld aan je echte identiteit.
DeFi staat open voor iedereen.Om gebruik te kunnen maken van financiële diensten moet je een aanvraag indienen.
De markten zijn 24/7 open.Markten sluiten omdat werknemers pauzes nodig hebben.
Het is gebaseerd op transparantie: iedereen kan de gegevens van een product bekijken en inspecteren hoe het systeem werkt.Financiële instellingen zijn beveiligd: je kunt niet vragen om hun leninggeschiedenis, een overzicht van hun beheerde activa, enzovoort.
DeFi vs. CeFi
Deel je liefde

Geef een reactie