Top 10 meest populaire NFT van dit moment

NFT’s worden met de dag populairder, maar er zijn al een heleboel NFT projecten in alle soorten en maten die wereldberoemd zijn. Een van de grootste NFT platforms van de wereld, OpenSea, heeft op het moment van schrijven al een maandelijks transactievolume van $3.4 miljard dollar bereikt. Hieronder een lijst van 10 meest populaire NFT projecten die hebben bijgedragen aan deze groei.

  1. CryptoPunks
  2. Art Blocks Curated
  3. Bored Ape Yacht Club
  4. SAND (Sandbox)
  5. Mutant Ape Yacht Club
  6. Meebits
  7. CryptoKitties
  8. Loot
  9. Decentraland
  10. Sorare

1. CryptoPunks

CryptoPunks werd al in 2017 gelanceerd, maar met de NFT hype hebben ze een enorme groei doorgemaakt. Het NFT-project van CryptoPunks draait op de ERC-721 tokenstandaard (Ethereum) en bestaat uit 10.000 pixel-art karakters, geïnspireerd door de punkbeweging en het cyberpunk fictie genre.

Het CryptoPunks-project heeft heel veel aandacht gekregen in gerenommeerde mediakanalen zoals de New York Times. Dit en het feit dat het early adopters zijn, heeft bijgedragen aan de populariteit van CryptoPunks.

CryptoPunks NFT kopen
Een paar CryptoPunks NFT’s op een rijtje.

2. Art Blocks Curated

Art Blocks Curated is een platform voor generatieve kunst en een goed voorbeeld van hoe blockchain en computercode kunnen worden gebruikt om iets moois en unieks te creëren. Met Art Blocks Curated is het namelijk om mogelijk voor NFT artiesten om een script te schrijven die unieke kunstwerken kunnen genereren tijdens het minten.

De Art Blocks Curated collectie bestaat momenteel uit ongeveer 40.000 items en dient te allen tijde goedgekeurd te worden door een “curatieraad”, voordat deze gemint mag worden.

3. Bored Ape Yacht Club

Een van de meest populaire NFT projecten is het Bored Ape Yacht Club project. BAYC, zoals het vaak wordt afgekort, is een verzameling van 10.000 Bored Ape digitale verzamelobjecten in de vorm van “luie apen”. Deze apen hebben gezamenlijk een handelsvolume van boven de 180.000 Ethereum op OpenSea. Wat opvalt is dat BAYC niet alleen blijft bij ‘digitale kunst’, maar het combineert met een andere perk: de eigenaars van deze NFT’s worden namelijk lid gemaakt van een online club waar ze tips kunnen krijgen inzake NFT en het genereren van (nog meer) geld.

Saillant detail: bij een online veiling van Sotheby’s bracht een set van 107 BAYC NFT’s maar liefst 24,4 miljoen dollar op.

BoredApe
Een van de vele Bored Ape Yacht Club NFT’s die worden verkocht.

4. SAND

SAND is de afkorting van de gelijknamige cryptomunt SAND. SAND is onderdeel van de metaverse game The Sandbox, een virtuele wereld waar spelers een eigen wereld kunnen bouwen, bezitten en kunnen ruilen of verkopen. SAND is al vanaf het begin al enorm populair en met name onder de jeugd krijgt het steeds meer aanzien.

In The Sandbox is een zogenaamde “land” een digitaal stuk onroerend goed welke gekocht, verhuurd en verkocht kunnen worden. Met NFT’s kan een land aantrekkelijker worden gemaakt of versierd.

The Sandbox draait op het Ethereum-blockchain.

5. Mutant Ape Yacht Club

De Mutant Ape Yacht Club lijkt op de Bored Ape Yacht Club, maar is een tikkeltje anders. MAYC kan worden gezien als een soort fork van BAYC, omdat de Mutant Apes (apen) de gemuteerde versie van de BAYC NFT’s voorstellen.

Op dit moment telt de collectie van MAYC al meer dan 15000 items en het aantal groeit elke dag, net zoals de populariteit.

6. Meebits

Meebits is net zoals Art Block Curated, een generatief kunstproject. Meebits is, om precies te zijn, een collectie van 20.000 3D voxel karakters of pixelachtige poppetjes welke gemaakt zijn door een algoritme. Het handelsvolume staat op het moment van schrijven boven de 82.000 ETH.

Belangrijk om te melden is dat Meebits ook zijn gemaakt door Larva Labs, de eigenaren van de CryptoPunks.

Voorbeeld van een Meebit NFT

7. CryptoKitties

CryptoKitties wordt gezien als de eerste mainstream NFT project; het is dan ook niet gek dat ze op deze lijst staan. Deze ‘crypto kittens’ werden eind 2017 uitgebracht en werden zo populair dat het Ethereum-netwerk onder druk kwam te staan. Dit was een inspiratiebron voor Dapper Labs, de eigenaar van CryptoKitties, om Flow te bouwen. Flow is een speciale blockchain voor NFT’s en blockchain-games die al een aantal NFT dApps, waaronder Dapper’s volgende grote project – de razend populaire marktplaats voor basketbalvideo’s, NBA Topshot, host.

De schattige katjes van CryptoKitties hebben tot nu toe een handelsvolume van 70.000+ Ethereum (ETH) weten te genereren op het OpenSea platform.

8. Loot (for Adventurers)

Loot is een relatief nieuw NFT-project, maar ondanks alles staat het met ruim 70.000+ ETH in de top 10. Het Loot project is, naar eigen zeggen, een “willekeurig gegenereerde avonturieruitrusting die in de blockchain wordt opgeslagen. Statistieken, afbeeldingen en andere functionaliteit zijn opzettelijk weggelaten iedereen het op zijn/haar eigen manier kan interpreteren. Voel je vrij om Loot te gebruiken zoals jij dat wil.”

Het project kenmerkt zich dus door een gerandomiseerde lijst van avonturiersuitrusting (outdoor kleding), zonder plaatjes en andere franje.

Loot for Adventurers NFT – een lijst met outdoor kleding zonder poespas.

9. Decentraland

Een andere bekende naam in de NFT – en cryptowereld is Decentraland (MANA). Decentraland is, net zoals Sand, een project dat mensen toelaat stukjes digitale land (percelen) te kopen en erop te bouwen. Decentraland heeft ook een eigen cryptomunt, MANA, welke dient om je land in de metaverse uit te breiden met goodies en andere spullen.

Het grootste verschil tussen Decentraland en Sand is dat The Sandbox vereist om een applicatie te installeren om je virtuele wereld te kunnen bezichtigen, terwijl Decentraland te openen is via de web browser.

Decentraland is razend populair en is – net zoals Sand – nog steeds bezig met haar opmars.

10. Sorare

Sorare is een NFT dat gebaseerd is op een virtueel fantasy football spel. In deze fantasie voetbal spel kunnen gebruikers handel driven in digitale kaarten en virtuele voetbalkaartjes met afbeeldingen van voetbalspelers verzamelen. Zo staan beroemde voetballers als Karim Benzema (Real Madrid) en Romelu Lukaku (Chelsea) afgebeeld op de Sorare NFT’s.

Daarnaast kunnen Sorare-gebruikers opstellingen maken op basis van de kaarten die ze bezitten en punten verdienen op basis van echte prestaties van “hun” spelers.

Deel je liefde

Geef een reactie