Nike klaagt StockX aan voor verkoop Nike NFT’s

Nike heeft het onlineplatform StockX aangeklaagd voor het verkopen van Nike NFT’s van zijn sneakers, zonder dat ze daar toesemming voor hebben gegeven.

StockX verkoopt, op het moment van schrijven, nog altijd virtuele sneakers van Nike in de vorm van NFT’s (non-fungible tokens). Tevens geeft StockX en digitaal certificaat van echtheid, waardoor de NFT eigenaren het als origineel kunnen beschouwen. Dit is volgens Nike echter een inbreuk op diens handelsmerken en iets waar zij geen toestemming voor hebben gegeven aan StockX.

StockX verkoopt Nike NFT sneakers zonder toestemming van Nike. Bron: Stockx.com (5 februari 2022).

‘NFT’s zijn inwisselbaar voor echte schoenen’

Een ander issue waar Nike een probleem van maakt is dat StockX kopers heeft beloofd dat de NFT’s die ze op StockX kopen, in de toekomst in te wisselen zijn voor echte Nike sneakers. Hierdoor zijn de 500+ NFT eigenaren van de dupe geworden van de valse belofte van StockX, aangezien Nike heeft aangegeven dat dit niet het geval is. Nike heeft een nog onbekende schadevergoeding van het winkelplatform geëist en wil dat de verkoop van de NFT’s per direct wordt stopgezet.

RTFKT

In december 2021 kondigde Nike al aan dat ze het bedrijf RTFKT – voor een nog onbekend bedrag – hebben overgenomen. RFTKT is een bedrijf dat verzamelobjecten van schoenen creeërt met NFT’s voor de gaming industrie. Nike kwam ook in het nieuws doordat het bedrijf op zoek is naar metaverse en web3 developers om te kunnen groeien in de wereld van NFT’s.

Nike neemt NFT bedrijf RFTKT over.
Nike nam het bedrijf RTFKT over.

Rechtszaken over NFT’s

Overigens is dit niet de eerste keer dat een bedrijf wordt aangeklaagd vanwege NFT’s. Het aantal rechtszaken blijft toenemen. Zo spande Miramax november 2021 een rechtszaak aan tegen regisseur Quentin Tarantino vanwege zijn plan om een NFT van zijn film Pulp Fiction, die hij regisseerde en de studio verspreidde, te veilen.

In januari 2022 klaagde modebedrijf Hermès kunstenaar Mason Rothschild aan vanwege de onrechtmatige verkoop van “MetaBirkin” NFT’s van de befaamde Birkin-tassen van het bedrijf.

.

Deel je liefde

Geef een reactie