NFT & crypto woordenboek

Om het makkelijker te maken hebben we een speciale woordenlijst voor NFT, Crypto, web3, metaverse en blockchain samengesteld. Hieronder de definities van belangrijke woorden die je moet kennen om NFT en het concept beter te kunnen begrijpen, allemaal in onze NFT woordenboek!

 • NFT
 • Fungible & Non-fungible
 • Blockchain
 • Minten
 • Gas fee
 • Bullish
 • ETH
 • IYKYK
 • HODL
 • Shillen
 • Blue Chips NFT
 • TX

…en meer..

NFT

NFT staat voor non-fungible token. Een NFT is een soort (cryptografische) vertegenwoordiging van een uniek object, zowel digitaal als fysiek. Een NFT wordt opgeslagen in de blockchain, wat het digitale object uniek maakt.

Non-fungible

De betekenis van fungible is dat het het makkelijk vervangbaar is. Het is een Engels woord en heeft in principe niets met technologie te maken. Non-fungible, daarentegen, betekent dus dat het niet makkelijk te vervangen is. Iets dat non-fungible is, is uniek en daar is maar één van. Een NFT is non-fungible doordat het wordt opgeslagen op de blockchain. Een voorbeeld is een vliegticket: natuurlijk zijn er meerdere vliegtickets, maar is er maar een dat op jouw naam staat met een unieke barcode. Dat is ook hoe je de NFT moet zien. Iedereen kan een NFT kopiëren, maar er is maar 1 origineel. Let op: een cryptomunt is in principe fungible. Dat wil zeggen: als jij een specifieke coin koopt en even later verkoopt, dan handel je altijd met dezelfde coin.

Blockchain

Blockchain en NFT gaan hand in hand, maar wat is blockchain nou eigenlijk? Als we het heel plat slaan, dan is blockchain te omschrijven als een techniek waarbij mensen de mogelijkheid krijgen om gegevens (bijvoorbeeld geld of persoonsinformatie) gedecentraliseerd op te slaan. Dit betekent dat er niet één database is om de gegevens op te slaan, maar meerdere en deze zijn te allen tijde toegankelijk voor de deelnemer of houder zodat jij beschikt over een exacte kopie van de gegevens. Dit noemen ze daarom ook wel ‘decentralisatie’. De informatie wordt opgeslagen in een block en meerdere blocks vormen samen de blockchain. NFT’s worden in deze blockchain opgeslagen en dat is ook de reden waarom ze ‘non-fungible’ zijn.

Minten

Minten is geen officieel Nederlands woord. Het is een woord dat komt van het Engelse to mint, dat als letterlijke betekenis “maken” of “creëren” heeft. NFT minten is de naam van het proces waarbij een digitaal bestand, voor het eerst, wordt omgezet tot een bestand dat in de blockchain wordt opgeslagen. Hiermee krijgt het nieuwe eigenschappen dat bij een NFT hoort, zoals: niet- inwisselbaar, onvervangbaar en openbaar voor iedereen dat de persoon of instantie die de NFT gemint heeft, de eigenaar is.

Gas fee

Gas fee is de naam voor de transactiekosten die bij het minten van een NFT betaald dienen te worden om de NFT in de blockchain te zetten. Deze transactiekosten zijn variabel en verschillen per onderliggend systeem. Bijvoorbeeld: gas fees zijn op dit moment hoger bij Ethereum dan bij Solana.

Blue Chips NFT

Blue Chips NFT’s zijn NFT’s welke meer waardevast zijn (over een lange periode) in vergelijk met andere NFT’s. Het investeren in deze NFT’s zijn vaak ‘minder risicovol’ en daardoor meer waardevast. De term ‘Blue Chips’ komt overigens uit Poker, waar Blue Chips altijd de hoogste waarde hebben. NFT’s kunnen een ‘blue chip’ worden zodra ze – in de loop van de tijd en in welke vorm dan ook – zichzelf hebben bewezen.

Een voorbeeld van een Blue Chip NFT, volgens de NFT community, is CryptoPunks of de Bored Ape Yacht Club NFT’s.

Ape in

De term Ape in verwijst meestal naar mensen die een nieuwe NFT of munt kopen zonder daar goed onderzoek naar te doen. De term komt van de “Apes Together Strong” meme.

Bullish

Bullish staat voor het vertrouwen hebben in de toekomst of erin geloven dat de prijzen van NFT’s en coins zullen stijgen.

Copy paste

Copy paste is – in de NFT wereld – een ander woord voor het kopiëren en plakken van iemand anders’ idee of NFT.

Degen

Een degen, van het Engelse woord “degenerate” (ontaard) is iemand die risico’s neemt met betrekking tot de aanschaf van NFT’s en cryptocurrencies. Het woord heeft een negatieve connotatie en stelt dat degenerates weinig tot geen onderzoek doen voordat ze een non-fungible token aanschaffen.

Ethereum

Ethereum is de naam van een populair opensourceplatform en miningnetwerk voor verschillende soorten cryptomunten, waaronder de eigen ether (ETH) munt Hiermee kun je zowel NFT’s kopen als verkopen. Ethereum is de meest populaire digitale geld voor het kopen van non-fungible tokens.

ETH

ETH (ook wel Ethereum genoemd) is de afkorting van ether; de naam van de digitale munt dat draait op het Ethereum blockchain.

Floor (price)

Floor is een ander woord voor de laagste prijs waarvoor een NFT wordt aangeboden en gekocht kan worden. Een lage floor price zegt in principe niets over de kwaliteit van een NFT, maar vaak wel over hoe schaars (rare) een NFT is.

HODL

HODL is een Engelse afkorting met als betekenis: hold on for dear life, oftewel: blijf volhouden en verkoop je coin of NFT niet, want het zal ongetwijfeld een keer gaan stijgen. Dat is, althans, de gedachte achter HODL.

IYKYK

IYKYK is de afkorting voor “If you know, you know”. De vertaling is: “als je het weet, dan weet je het”. Het wordt gebruikt om aan te geven dat als het goed voelt, dat je het moet doen. In het geval van NFT’s betekent dat minten of kopen.

JPGS

JPGS is een kleinerende term voor NFT kunst. Mensen die niet geloven in NFT kunst proberen het onder uit te halen door te stellen dat NFT’s niets anders zijn dan JPG bestanden.

KYC

KYC staat voor ‘know your customer’, oftewel: weet met wie je in zee gaat en baseer je aannames en proposities daarop.

LFG

Let’s Fucking Go is waar LFG voor staat. Met LFG wordt iemand aangespoord een NFT te kopen omdat bijv. de floor price laag is.

NGMI

NGMI is de verzamelnaam voor mensen die het niet zullen maken met hun NFT kunst. NGMI staat voor not gonna make it.

OG

OG is, feitelijk gezien, straattaal en staat voor original gangster. Met OG wordt gerefereerd aan een gerespecteerd lid van een community, bijvoorbeeld een NFT artiest die veel respect geniet vanwege zijn of haar werk.

Paper hands

Paper hands is de term waarmee wordt gerefereerd aan iemand die in paniek zijn of haar NFT’s of coins verkoopt. Dit is vaak tegen een fractie van wat het eigenlijk kan opleveren en resulteert vaak in verlies.

Stablecoin

Stablecoins zijn cryptomunten waarvan de waarde is gekoppeld aan een andere waarde van bijvoorbeeld een normale valuta of goud. Het doel van stablecoins is crypto’s geschikt maken als alledaags betaalmiddel. Een voorbeeld van een stablecoin is Tether.

Pegged (stablecoins)

Een pegged cryptomunt is een cryptomunt waarvan de waarde gekoppeld is aan die van een ander ruilmiddel, zoals goud of de munteenheid van een bepaald land.

Rekt

Rekt of #rekt, van het Engelse woord wrecked, staat voor iemand die heel veel verlies heeft geleden op de crypto – en/of NFT markt.

Shill

Shill of shilling is het promoten van je NFT op social media en met name Discord servers waarin je – vaak – gratis reclame mag maken voor je NFT en met potentiële kopers kunt sparren. Shilling heeft een negatieve connotatie.

TX

TX is de afkorting voor transactie op blockchain. De x staat voor het unieke identificatienummer welke wordt toegewezen als een block op de blockchain wordt aangemaakt.

WAGMI

WAGMI is de afkorting voor We All Gonna Make It; positieve insteek en het idee dat elke NFT artiest veel geld gaat verdienen.

Yield

Yield staat voor uitbetaalde inkomen of rendementuit een belegging of investering. NFT’s kunnen voor een passief inkomen zorgen indien deze worden gemint en toegevoegd aan liquidity pools voor DeFi.