NFT “Clock” voor 52 miljoen dollar gekocht om Assange te helpen

AssangeDAO – een organisatie die als belangrijkste missie heeft om te strijden voor de vrijheid van WikiLeaks oprichter Julian Assange – heeft Pak’s Clock NFT op de kop weten te tikken.

Het stuk werd verkocht voor 16.953 ETH ($52,7 miljoen dollar), waardoor het een van de duurste kunstwerken ooit is geworden. Uiteindelijk is het de op één na duurste NFT verkoop tot nu toe, na Beeple’s EVERYDAYS.

Wat is Clock NFT?

Clock is een enkele NFT waarop een timer afgebeeld staat die het aantal dagen telt dat Assange in de gevangenis heeft doorgebracht. Het was samengesteld als onderdeel van Pak & Assange’s Censored collectie, die ook een dynamische open editie bevatte.

De verkoop komt op een moment dat Assange, de redacteur en uitgever van WikiLeaks, dreigt te worden uitgeleverd aan de VS en 175 jaar gevangenisstraf riskeert. Pak en Assange werkten samen aan de veiling om geld in te zamelen om Assange’s juridische verdediging te helpen financieren.

De Assange zaak is zeer controversieel en heeft geleid tot felle debatten over anonimiteit, vrijheid van informatie en censuur. Het is dan ook geen verrassing dat Murat Pak, een artiest waarvan de identiteit niet bekend is, onder andere door het gebruik van stemvervormende mechanismen in interviews, zou samenwerken met Assange. Het is ook niet verwonderlijk dat leden van de NFT gemeenschap, waarvan velen pro-privacy en pro-anonimiteit zijn, zich achter Assange zouden scharen.

Naast Pak was er nog iets opvallends aan deze transactie: AssangeDAO bestaat namelijk uit meer dan 10.000 Assange aanhangers, die allemaal hun geld bij elkaar hebben gelegd om de NFT te kopen. In feite werd de DAO opgericht in december van 2021 specifiek om het stuk te kopen. Hun bedoeling? Assange bevrijden “ten koste van alles.”

AssangeDAO deelde deze screenshot op Twitter met de melding dat zij de eigenaar zijn geworden van Clock.

Nu AssangeDAO Clock heeft verworven, valt het nog te bezien wat ze van plan zijn te doen met de rest van de 17.422 ETH (56 miljoen dollar) die oorspronkelijk werden opgehaald om het stuk te kopen. Er lijkt echter wel beweging te komen in de DAO zelf, aangezien het $JUSTICE token van de organisatie nu opeisbaar is geworden voor haar leden.

Deel je liefde

Geef een reactie