NFTEneX probeert het makkelijk te maken om NFT te begrijpen. Om meer te kunnen leren over NFT, hebben wij hieronder geprobeerd een zo goed mogelijk overzicht te geven van wat er mogelijk is met NFT.
Allereerst: wat is een NFT?
Een NFT, wat staat voor non-fungible token. Daarmee is NFT niets anders dan een digitaal object welke in de blockchain is opgeslagen. NFT vertegenwoordigd dus een uniek object in de vorm van een token. We hebben nu een paar moeilijke woorden gebruikt: laten we een voor een kijken naar de definities van deze woorden.
Non-fungible
De betekenis van fungible is dat het het makkelijk vervangbaar is. Het is een Engels woord en heeft in principe niets met technologie te maken. Non-fungible, daarentegen, betekent dus dat het niet makkelijk te vervangen is. Iets dat non-fungible is, is uniek en daar is maar één van. Een voorbeeld is een vliegticket: natuurlijk zijn er meerdere vliegtickets, maar is er maar een dat op jouw naam staat met een unieke barcode. Dat is ook hoe je de NFT moet zien. Iedereen kan een NFT kopiëren, maar er is maar 1 origineel. Let op: een cryptomunt is in principe fungible. Dat wil zeggen: als jij een specifieke coin koopt en even later verkoopt, dan handel je altijd met dezelfde coin.
Blockchain
Blockchain en NFT gaan hand in hand, maar wat is blockchain nou eigenlijk? Als we het heel plat slaan, dan is blockchain te omschrijven als een techniek waarbij mensen de mogelijkheid krijgen om gegevens (bijvoorbeeld geld of persoonsinformatie) op te slaan op een gedecentraliseerde manier. Dit betekent dat er niet één database is om de gegevens op te slaan, maar meerdere en deze zijn te allen tijde toegankelijk voor de deelnemer of houder zodat jij beschikt over een exacte kopie van de gegevens. Dit noemen ze daarom ook wel ‘decentralisatie’. De informatie wordt opgeslagen in een ‘block’ en meerdere blocks vormen samen de blockchain. NFT’s worden in deze blockchain opgeslagen en dat is ook de reden waarom ze ‘non-fungible’ zijn.
Meer over NFT en Crypto termen leren? Klik dan hier.
Wat is crypto?
Crypto is een afkorting van het Engelse woord ‘cryptocurrency’. Crypto is een digitale representatie van een waarde of tegoed welke worden beheerd met behulp van ingewikkelde cryptografische algoritmes die dus blockchain wordt genoemd. Crypto’s bestaan dus uit code en zijn goed versleuteld en kunnen worden gebruikt in de digitale handel omdat ze een waarde representeren. Er zijn verschillende soorten crypto’s en Bitcoin wordt gezien als de belangrijkste cryptomunt, maar er zijn duizenden cryptomunten en tokens zoals bijvoorbeeld Ethereum, Polygon en SAND. Neem een kijkje op CryptoBink om meer te weten te komen over deze munten en de live koers per cryptovaluta te bekijken.
Stablecoins
Stablecoins zijn cryptomunten waarvan de waarde is gekoppeld aan een andere waarde van bijvoorbeeld een normale valuta of goud. Het doel van stablecoins is crypto’s geschikt maken als alledaags betaalmiddel. Een voorbeeld van een stablecoin is Tether.
Hoe maak je een NFT & hoe verkoop je een NFT?
NFT’s zijn binnen een mum van tijd razend populair geworden. Veel bekende mensen brengen nu een eigen NFT uit, maar ook bedrijven als Twitter doen mee met de trend. Zo kun je binnenkort een NFT als avatar gebruiken op het platform van Twitter.
Het is belangrijk om te vermelden dat het overgrote deel van non-fungible tokens (NFT) op het Ethereum netwerk draaien. De ETH netwerk is de meest makkelijke en populaire manier om een NFT te kopen en te verkopen, maar tegenwoordig zijn er meer exchanges die het mogelijk maken om NFT’s te maken. Zo doet Solana (SOL) een duit in het zakje met hun eigen marktplaats, maar ook Flow, Tron (TRX) en EOS worden steeds populairder. In dit voorbeeld zullen we voor het gemak uitgaan van Ethereum, overigens hetgeen dat wij voor nu adviseren om te gebruiken aangezien het de meest simpele manier is.
- Een NFT kan van alles zijn. Daarmee willen we zeggen dat het niet per se een kwalitatief hoogstand kunstwerkje dient te zijn; het kan ook een simpele .GIF file of een MP3-bestand zijn die je als NFT wil verkopen. Dit is uiteraard volledig aan jou. Wij raden voor het maken van je NFT bestand het gratis programma Krita aan. Maak je NFT door een nieuw bestand aan te maken in Krita en sla het op als bijv. PNG, JPG of GIF bestand.
- Stap 2 is het beslissen op welk netwerk je de NFT gaat creëren en distribueren. Zoals aangegeven gaan wij in dit voorbeeld uit van het Ethereum (ETH) netwerk.
- Kies nu het platform waarop je de NFT wil verkopen. De meest populaire platform is OpenSea, maar ook Rarible wordt vaak gebruikt voor het kopen en verkopen van NFT. Bekijk hier een vergelijking van de verschillende NFT platformen en de kosten die het met zich meebrengt.
- Na het kiezen van het platform is het tijd voor de volgende stap, namelijk: het koppelen van het platform aan je wallet (of vice versa). De meest gebruikte wallet bij bijvoorbeeld OpenSea is MetaMask, maar ook Coinbase Wallet zou je kunnen gebruiken. Belangrijk is dat je op je wallet Ethereum als cryptogeld hebt staan. Bij OpenSea dien je namelijk een zogenaamde gas-fee te betalen. Dit kan oplopen tot 150 dollar (voor de eerste keer) en dus is het belangrijk dat je er al wat digitale geld op hebt staan.
- Op het platform van keuze (in ons geval OpenSea) voeg je de titel, beschrijving en natuurlijk je NFT toe. Nu is je NFT gecreëerd, maar om het te kunnen verkopen dien je het te listen op OpenSea. Hiervoor dien je dus een gas-fee te betalen. Als je dat niet doet, dan kunnen anderen je NFT niet kopen.
- Tot slot: je kunt passief inkomen genereren met NFT’s door een royalty toe te voegen. In dat geval kun je – zodra de koper van de NFT doorverkoopt – een bepaald percentage van het bedrag krijgen.
- Wanneer je NFT wordt verkocht, dan krijg je het bedrag automatisch in je wallet uitgekeerd. In ons geval zal dat dus een bedrag in ETH zijn.
Hoe verkoop je een NFT met succes?
Het te koop aanbieden van je NFT is in principe de eerste stap. Het moeilijkste stuk is en blijft het met succes (door)verkopen van je NFT. Uiteraard is het te koop zetten van je NFT een goede stap in de juiste richting, maar nu de markt toegankelijker wordt voor anderen is het ook heel wat moeilijker om jezelf te differentiëren en gevonden te worden op bijvoorbeeld Rarible of OpenSea.
Een paar tips:
- Maak een Twitter account aan en deel je NFT in een tweet.
- Market je NFT via een platform als Reddit
- Deel je NFT in Telegram & Discord kanalen
- Deel je NFT met je Facebook vrienden
Uiteraard kun je ook wachten totdat iemand je NFT vindt en het van je koopt, maar je verhoogt je kansen als je jouw NFT promoot via bovenstaande kanalen.
Is een NFT een goede investering?
Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het nog te vroeg is om deze vraag te beantwoorden. Natuurlijk zijn er een heleboel voorbeelden van succesvolle NFT transacties waarbij miljoenen Euro’s en dollars verdiend zijn, maar NFT’s zijn nog pril en de drempel van cryptomunten is nog steeds te hoog voor veel mensen. Desalniettemin lijken grote bedrijven als Twitter en Google (met YouTube) het idee te omarmen, waardoor het straks bekender wordt. Meer bekenheid zal in het algemeen leiden tot meer tractie en dat is natuurlijk essentieel voor een investering.
Disclaimer: voor NFT’s geldt, zoals met elke investering, dat je je moet verdiepen in de materie en zeker moet weten van waarin je investeert en hoe het precies werkt. Lees hieronder verder over de risico’s van NFT’s.
Wat zijn de risico’s van NFT?
De risico’s met betrekking tot de cryptomarkt en cryptomunten gelden in principe ook voor NFT. De markt is zeer volatiel en dus onvoorspelbaar. Bij NFT’s is de markt iets voorspelbaarder, aangezien NFT’s vooral in de vorm van digitale kunst worden verkocht en een plaatje voor veel mensen aanlokkelijker is dan een ‘saaie’ coin. Het succes met NFT’s staat en valt met de community en dus met marketing, maar zelfs dat is geen formule voor succes. Door de onvoorspelbare markt kan het heel goed zijn dat je NFT minder waard is geworden of dat je plotseling verlies draait.
Er zijn nog twee risico’s met betrekking tot NFT. Allereerst is het niet mogelijk om copyright te claimen over het stukje digitale kunst dat je bezit of hebt gemaakt. Uiteraard is de blockchain per design zo gemaakt dat je altijd kunt traceren wie het origineel heeft, maar je kunt niet belemmeren dat iemand anders je werkt kopieert. Dat geldt dus ook voor de aankoop van een NFT. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat je een kopie van het origineel komt. Daarmee komen we dus bij het tweede risico: fraude (en diefstal). Er zijn tal van voorbeelden waarvan de kopie verkocht als NFT, zonder dat de maker daar toestemming voor gaf.
Zoals met alles, check goed voordat je een aankoop doet of in NFT’s investeert. Het blijft belangrijk dat je goed onderzoek doet en weet waarin je investeert.
Tot slot
NFT’s zijn hot, maar ook nog heel nieuw. De markt is onvoorspelbaar en staat nog in de kinderschoenen. Zodoende zijn er nog een boel risico’s en problemen die opgelost moeten worden. Feit is wel dat grote bedrijven langzaam maar zeker zich gaan begeven in de NFT markt. Daarmee komt er meer animo voor NFT en wordt de drempel lager. Dit kan voor meer tractie zorgen, wat ten goede kan komen van je NFT investeringen.
Wat je ook doet, zorg ervoor dat je je in de groep JOMO (en dus niet FOMO!). Wil je investeren in NFT? Doe dan eerst je eigen onderzoek voordat je je geld erin steekt. Je kunt geld verdienen, maar zeker ook verliezen als je niet weet wat je doet.
Bekijk ook
[blocksy_posts limit=”3″ has_pagination=”no”]