NFT-artiest Pak wil NFT-collectie uitbrengen met WikiLeaks-oprichter

Digitale kunstenaar Pak, ook wel bekend als Murat Pak, wil samenwerken met klokkenluider en WikiLeaks-oprichter Julian Assange om een nieuwe niet-fungible token (NFT)-collectie uit te brengen. De NFT-collectie moet de naam ‘Censored’ (Engels voor “gecensureerd”) krijgen.

‘Censored’ gaat ‘over jou’, zei Pak op Twitter, eraan toevoegend dat de collectie zou bestaan uit ’twee delen, een dynamische 1/1 en een dynamische open editie’.

Het is de bedoeling dat de collectie op 7 februari live gaat; de zittingsdatum van Julian Assange. De naam “Gecensureerd” sluit aan bij de reputatie van Assange als uitgever van grote datasets van gecensureerd of beperkt officieel materiaal met betrekking tot oorlog, corruptie en spionage. Met dit doel richtte hij in 2006 WikiLeaks op als een internationale non-profitorganisatie die ‘lekken’, ‘gates’ en geclassificeerde media van anonieme bronnen publiceert.

De precieze details van de samenwerking tussen Assange en Pak en het doel ervan zijn nog onbekend, maar het kan worden gezien als een duwtje in de rug om de WikiLeaks-oprichter ten goede te komen in zijn poging om vrijgelaten te worden.

Julian Assange

In januari vorig jaar oordeelde een rechter dat Assange niet naar de VS mag worden gestuurd om te worden beschuldigd van spionage en hacking. Ze weigerde hem echter ook borgtocht en verklaarde dat hij “nog steeds een prikkel heeft om zich te onttrekken aan deze, nog niet opgeloste, procedures”.

Assange werd 18 maanden vastgehouden in de Belmarsh-gevangenis in het zuidoosten van Londen na zeven jaar asiel in de Ecuadoriaanse ambassade.

Wie is Murat Pak?

Murat Pak, beter bekend als Pak, is een gevestigde digitale artiest of groep artiesten die volledig anoniem blijft en de voornaamwoorden zij/hen gebruikt. Het is nog altijd onduidelijk wie er achter Pak zit; dat wil zeggen dat het ook niet bekend is of het een groep of een persoon is.

Het grootste deel van het werk dat door Pak is gemaakt, is abstract, net zoals Pak’s sociale media-avatar van een cirkel. Pak’s pseudoniem is ‘The Nothing’ (het niets).

Logo van Pak.
Deel je liefde

Geef een reactie