Italiaanse kunstmusea zetten meesterwerken om in NFT’s

Vier bekende Italiaanse musea werken samen om meesterwerken van kunstenaars zoals Leonardo da Vinci en Raphael aan te bieden als NFT’s. De Italiaanse musea, waaronder Uffuzi, zijn een samenwerking aangegaan met het gerenommeerde digitale kunstbedrijf Cincello om de werken te digitaliseren in een tentoonstelling genaamd “Eternalising Art History: Van Da Vinci tot Modigliani”.

De tentoonstelling, die op 16 februari door de Unit Gallery in Londen gelanceerd werd, loopt tot 19 maart van dit jaar. De tentoonstelling toont digitale versies van zes beroemde Italiaanse meesterwerken die, in een poging om hun originele tegenhangers zo goed mogelijk na te bootsen, worden getoond via schermen die omringd zijn door handgemaakte replica’s van de originele lijst van het kunstwerk. Elk van de NFT’s van de schilderijen (die worden aangeduid als ‘DAW’s’) zijn gecertificeerd op de Ethereum blockchain, en kunnen worden verhandeld als NFT’s.

Screenshot van de NFT’s op de website van Unit Gallery. Bron: unitlondon.com

De Italiaanse musea die meedoen aan deze nieuwe fusie van luxe kunst en blockchaintechnologie zijn de Uffizi-galerie in Florence, het Complesso Monumentale della Pilotta in Parma en de Pinacoteca di Brera en de Biblioteca Ambrosiana in Milaan. Elk van de werken zal negen NFT edities bevatten en zullen worden geleverd met een ondertekend certificaat van echtheid van Cincello en het museum waar de kunst werd bewaard. Het copyright van de kunstwerken blijft in handen van het museum van oorsprong.

De musea die een kunstwerk verkopen, ontvangen elk 50% van de opbrengst, die naar verwachting zal worden gebruikt voor de financiering van hun kunstconserveringsprogramma’s en ter compensatie van eventuele gederfde inkomsten als gevolg van de pandemie. De overige 50% wordt gelijkelijk verdeeld tussen het museum en Cincello.

Bekijk ons NFT woordenboek voor nog meer uitleg

Deel je liefde

Geef een reactie