Hoe te handelen in NFT

Wat is een NFT?

Wat is een NFT? De afkorting NFT staat voor non-fungible token (NFT), oftewel: een uniek digitaal object dat wordt opgeslagen in een digitale kluis welke ook wel blockchain wordt genoemd.

Elke NFT staat dus voor een uniek digitaal object welke onvervangbaar is. Vandaar het woord ‘fungible’. Het verschil met geld of cryptomunten zoals Bitcoin is dan ook dat er altijd een digitaal object gekoppeld is aan je transactie, terwijl je bij geld of cryptomunten oneindig kunt handelen en de cryptomunten zowel het doel als het middel zijn.

Hoe te investeren in NFT?

Marktplaatsen

NFT’s zijn op het moment van schrijven steeds populairder aan het worden. Dat gaat gepaard met het ontstaan van nieuwe NFT marketplaces; dat zijn handelsplatformen voor de digitale objecten in de vorm van NFT’s. Zo is OpenSea de meest bekende marktplaats waar je in NFT kunt handelen, maar ook Rarible en Axie Marketplace worden gebruikt voor de handel. Om te kunnen handelen in NFT, dien je – naast een account – de beschikking te hebben over cryptomunten. Zo kun je handelen in blockchains als Mana, Sand, bekend van The Sandbox, maar ook andere (metaverse & Web3) cryptomunten.

Het is ook mogelijk om met fiat (echt geld) te betalen, maar vaak worden cryptomunten als Ethereum en Bitcoin gebruikt om de betaling te verrichten. In het voorbeeld van Axie Marketplace is het ook mogelijk om met een eigen cryptomunt, de AXS, te betalen. Dit hangt dus volledig af van de NFT marktplaats.

Collecties bij NFT marktplaatsen

Op websites zoals OpenSea worden er dagelijks honderden nieuwe projecten gelanceerd. Deze projecten heten ‘collecties’ en kunnen – met de juiste marketing – heel veel geld opleveren. De digitale collecties kunnen NFT’s van auto’s, dieren, maar ook dieren en kunstobjecten zijn die echt in het museum hangen. Een van de bekendste NFT collecties is de Bored Ape Yacht Club (BAYC); de makers hebben miljoenen volgers en verkopen de NFT’s voor idem cryptomunten of fiat. Zo kan je onderdeel worden van hun community en krijg je tips om nog meer geld te verdienen. Een ander voorbeeld van een populaire NFT collectie is Azuki. Azuki maakt NFT’s met anime afbeeldingen die in verschillende vormen en toestanden beschikbaar worden gesteld.

Hoe kan ik geld verdienen met NFT?

Er zijn feitelijk gezien drie manier om te investeren en geld te verdienen met NFT:

  • Koop NFT
  • Investeer in NFT
  • Maak je eigen NFT

Stap 1: Maak een account aan bij een NFT marketplace

Zonder een account kun je noch verkopen en noch kopen. Wij raden het aan om een account te openen bij OpenSea. Dit is volledig gratis, maar belangrijk om te vermelden dat het bedrijf een klein percentage bij een eventuele verkoop als commissie krijgt. Zij gebruiken dit voor marketing om daarmee meer gebruikers kennis te laten maken met OpenSea, zodat jij je NFT sneller kunt verkopen. Rarible doet exact hetzelfde, maar verwacht een iets hoger percentage als commissie.

Stap 2a: Koop (Mint) een NFT

Zodra je je hebt geregistreerd en je account hebt geverifieerd, dan kun je starten met de aanschaf van een NFT. Dit wordt ook wel eens ‘minten’ genoemd (zie hier voor precieze definitie). Op het moment dat je NFT hebt gemint, dan ben je eigenaar van de NFT en kun je het proberen door te verkopen met winst. Dit is een van de mogelijkheden om geld te verdienen. Uiteraard kun je het ook behouden en zien als een langetermijninvestering.

Hoe waardevoller een NFT, des te meer het kan opbrengen. De waarde wordt vaak bepaald door de zeldzaamheid en unieke kenmerken die een NFT bezit. Wanneer je op zoek bent naar een NFT, kijk dan naar de waarde die jij denkt dat het heeft. Het kan emotionele waarde zijn, maar ook iets dat er mooi of gelikt uitziet kan als ‘waarde’ worden beschouwd. Hoe de prijs precies tot stand komt is altijd lastig te vertellen, maar mensen zijn bereid om veel geld te investeren in NFT’s, dus schrik er niet van als iets eerst ogenschijnlijk duur is. Je kunt het – met een beetje geluk – doorverkopen.

Stap 2b: Maak je eigen NFT

Deze optie kost wat meer tijd en moeite dan het kopen van een NFT. De creatie van een NFT is geen issue, er zijn zelfs apps die hierbij kunnen helpen, maar het marketing stuk kost meer meer moeite dan je zou verwachten. Veel mensen onderschatten dit. Iedereen kan een NFT maken, maar een NFT met succes (dus met winst) verkopen is lastig.

De creatie van een NFT kan gebeuren op je laptop door bijvoorbeeld de Paint.net app te downloaden. Deze is gratis, net zoals een andere app dat vaak wordt gebruikt: Krita. Krita en Paint.net zijn prima alternatieven voor dure programma’s zoals Photoshop.

Een van de beste kanalen om je NFT collectie promoten is de Discord app. Deze chat app kun je gratis downloaden in de Apple Store en Google Play Store. Het zijn de community’s rondom de projecten die zeer actief zijn in de chat-applicatie. Met een beetje geluk kun je je NFT promoten en naam maken, maar heb je ook de kans om een NFT te winnen. Op Discord worden regelmatig NFT’s weggegeven ter promotie. De makers van NFT maken op deze manier reclame voor hun product en creëren naamsbekendheid.

Op het moment dat je je eigen NFT hebt gemaakt, dan kan je de NFT te koop aan te bieden op één van de NFT marktplaatsen zoals eerder genoemd. Let op: je dient een zogenaamde gas fee te betalen om je NFT te kunnen verkopen. In eerste instantie kan dit oplopen tot een bedrag van 150 Euro of hoger.

Stap 2c: Investeer in NFT

Een andere manier om naar NFT’s te kijken is als investering. Dit kan zowel een langetermijn – als kortetermijninvestering zijn. Zo zijn er, op Ethereum na, een heleboel cryptomunten die zich voornamelijk richten op NFT. Denk hierbij aan cryptogeld zoals Polkadot en Cardano. Dat heeft een voordeel: hoe sneller de NFT markt groeit, hoe hoger de prijzen van deze cryptomunten zullen worden. Sommige investeerders investeren indirect in NFT door de aanschaf van Polkadot en Cardano munten. Op deze manier kunnen ze op de lange termijn, wanneer de waarde van deze cryptomunten stijgen, winst maken.

Risico’s van handelen in NFT

Natuurlijk wil iedereen geld verdienen met NFT’s, maar net zoals bij crypto is het handelen in NFT’s niet zonder risico. Een van de grootste risico’s met betrekking tot NFT’s is dat er geen formeel toezicht is. Wanneer het goed wordt uitgevoerd, dan zou NFT dat ‘per design’ ook niet behoeven (immers is blockchain juist bedoeld om het veilig en transparant te maken), maar we zien nog steeds dat marktplaatsen veel invloed hebben en niet altijd even betrouwbaar zijn. Een voorbeeld van de invloed van marktplaatsen en websites is Twitter. Twitter kondigde laatst aan dat zij NFT’s als avatar zullen aanbieden, maar wat gebeurt er met de tweet-NFT als Twitter er straks mee stopt?

Uiteraard is het een feit dat er maar één exemplaar van elke NFT bestaat, dus niemand kan daar een kopie van maken, maar dat betekent wel dat je volledig dient te vertrouwen op het systeem, anders werkt het simpelweg niet.

Tot slot: tips voor NFT beginners

Hieronder een paar tips voor beginners op het gebied van NFT. Let op: er is altijd een kans dat je geld kunt verliezen.

  • Zoals met alles is het van belang dat je heel goed onderzoek doet voordat je je begeeft op het terrein van NFT’s.
  • Zorgt ervoor dat je onderzoek hebt gedaan naar het team achter een NFT-project of collectie. Net zoals bij cryptomunten, waar je eerst de whitepaper moet lezen, is het belangrijk dat je begrijpt wat de visie is achter het NFT-project waaraan je je geld besteed.
  • Bekijk de social media accounts en de community van de makers. Meer volgers betekent meer bekendheid en een kleinere kans dat het om een ‘scam’ project gaat. Hoe meer mensen vertrouwen hebben in een NFT-project, hoe groter de kans van slagen en verkopen.

Lees ook

[blocksy_posts limit=”3″ has_pagination=”no”]